Welkom

Welkom op de Praktijk voor Lichaamsgerichte Psychotherapie

PRT is lichaamsgerichte psychotherapie. Bij PRT gaan we ervan uit dat problemen waar je tegenaan loopt in je leven zijn ontstaan in je eerste levensjaren. De basis die gevormd is als baby tot kleuter.

Het is een tijd waarin er deels geen gesproken taal is, de afhankelijkheid van je verzorgers groot is en dat je de wereld leert ontdekken vanuit het gezin en de directe omgeving daarvan. Wat je geleerd hebt aan ervaringen en wat je hebt meegekregen van je verzorgers zijn verworden tot een imprint in je mind en lichaam.

therapie-trauma-in-groningen

Er is niets mis met jou! We zijn gaan geloven dat er iets verkeerd is en of dat gefixt kan worden met therapie? Er is niets mis en er hoeft niets gefixt. Je hoeft niet anders te zijn dan je bent. De juiste vraag om te stellen is: ‘Wat is mij gebeurd dat ik het contact ben verloren met mezelf?’ En ‘Hoe vind ik de weg weer terug?

Innerlijk kind

Vaak hebben we ons moeten aanpassen, vroeger thuis. Aanpassen betekent verwijdert raken van je oorspronkelijke zelf. Al lijkt het lang geleden de manieren van aanpassen zijn nu nog actief. Ze hebben je karakter gevormd en zijn normaal geworden. Wellicht herken je wel dat je sommige dingen doet of laat die je graag anders wilt, maar hoe? Je voelt je ongemakkelijk of gevangen terwijl je weet dat dat eigenlijk niet nodig is. Door contact te maken met je innerlijk kind komen er veel antwoorden en ontdek je hoe het voor jou geweest is vroeger. En dat er heling mogelijk is, ook nu. Al kunnen we de geschiedenis niet veranderen, we kunnen wel ervaringen verwerken en ons laten verbazen welke nieuwe deuren zich dan openen.

Lichaam

 Omtrent al deze ervaringen is jouw lichaam gegroeid van een steeds groter wordend kind tot volwassenheid. Het lichaam heeft zich gevormd. In PRT geloven we dat alles wat je meemaakt invloed heeft op de vorming en belichaming van je lichaam. Veel mensen leven in hun hoofd en zijn het contact met hun lijf verloren. Zo kan het zijn dat je onbewust bent van sommige delen van je lichaam omdat er pijnlijke ervaringen in liggen opgeslagen die je nooit meer wilt voelen. Of dat andere delen van je lichaam juist erg gevoelig zijn dat je het niet prettig vindt om daar aangeraakt te worden. Door een ander of door jezelf. Met lichaamsgerichte oefeningen of ademtherapie leer je daar op een prettige manier contact mee maken en weer te helen.

Brein

In de baarmoeder tot aan ver na de pubertijd is het brein in ontwikkeling, nog niet volgroeid. De hersenen en zenuwstelsel zijn niet ‘klaar’ om alle ervaringen en prikkels te verwerken. In deze tijd wordt de blauwdruk gemaakt van je reactiepatronen. Binnen de context van het innerlijke kind is het beleven van veiligheid en verbondenheid van grote invloed op de vorming van je zenuwstelsel. Het stelsel dat verwerken en herstellen van ervaringen regelt. De omgeving waarin we terecht zijn gekomen, onze ouders, gezin, cultuur, school, kerk en maatschappij bijvoorbeeld is daarbij belangrijk. Sommige verbindingen in de hersenen worden niet aangelegd of zijn geblokkeerd als gevolg van bv afwezigheid, geen afstemming, weinig invoelendheid en gevaar als dit structureel zo was. Op volwassen leeftijd zie je dan symptomen als altijd alert zijn, angstig, zwaarmoedig, hard werken, over je grenzen (laten) gaan, maar ook je niet begrepen, niet gehoord of gezien voelen.

Trauma

Wie was er voor je toen je jong was? Naar wie ging je als je verdrietig, angstig, in verwarring was? Als je vastgehouden wilde worden? Als er geen ouder veilig was, ben je alleen. Niemand om naartoe te gaan.

Wanneer spreek je eigenlijk van ‘trauma’? Vaak refereren we trauma aan een heftige gebeurtenis uit het verleden of een slechte jeugd waar we onder te lijden hadden. Voorbeelden zijn geweld, een scheiding, verslaafde ouders, verwaarlozing of ziekte. Het is echter niet altijd zo duidelijk. Trauma kan ook gevolg zijn van wat er niet gebeurd is of wat je niet gekregen hebt. Iets dat je onthouden wordt als aandacht, onvoorwaardelijke liefde, acceptatie, geduld en lichamelijk contact. De klachten die je later in je leven tegenkomt zijn dan niet zo makkelijk te herleiden, maar werpen wel vragen op. Vroeger was het zo slecht nog niet, toch?

En trauma gaat niet over wat er wel of niet gebeurd is. Dan zou iedereen met een soortgelijk verleden soortgelijk lijden, maar dat is niet zo. Trauma is de psychische wond die van binnen ontstond als resultaat van het gebeurde. Als kind heb je als gevolg je ontkoppeld van jezelf, je essentie. Om te kunnen overleven. Dat is voor ieder individu anders. Het gescheiden zijn van je ware zelf veroorzaakt veel problemen. Metaal en fysiek.

Werkvormen

Ik maak gebruik van verschillende werkvormen. Op de eerste plaats is dat het maken van contact. Jij als persoon staat centraal en daar is ruimte en tijd voor. Verder werk ik met het innerlijk kind, systemisch werk, ademtherapie, traumawerk, lichaamswerk, rebirthing, delen en meditatie. We houden ook de vinger aan de pols over wat we al bereikt hebben en waar we nog mee bezig willen.

Contact

Als het je aanspreekt nodig ik je uit een kennismakingsgesprek aan te vragen, vrijblijvend. Een ontmoeting zegt immers veel meer dan een geschreven tekst.

 

 

De hele wereld wacht op je

Door de processen die je aangaat in de therapie, zal je steeds dichter bij je ware zelf komen. Zo ontstaat een nieuwe basis voor het leven, van binnenuit. Jouw perspectief op de wereld en het leven zal transformeren omdat je er middenin staat. En deze nieuwe wereld wacht, zit te popelen, op dat je haar gaat leven.

Han Vriens, gastdocent Aumm instituut

Zoekt je een therapeut die lichaamsgericht is en psychotherapie geeft in Groningen. Vanuit heel Noord Nederland ontvang ik mensen voor lichaamsgerichte psychotherapie, bijvoorbeeld uit Assen, Haren, Winsum, Veendam, Drachten en Zwolle. Psychotherapie voor meer energie, vrijheid, meer voelen, een veilig gevoel, inzicht in jezelf en jezelf zijn. Aanrader bij stress, lichamelijke pijnen en blokkades, angst, burn-out, innerlijk kind, nieuwe stappen maken en als je zoekende bent naar je identiteit.