Trauma
De manier van therapie geven als het om trauma gaat is zacht, afgestemd, klein en vertraagd. Ik hou hiervan omdat het zoveel recht doet aan degene om wie het gaat. Als er sprake is van een gevoel van onveiligheid, een hoge energie, onrust en spanning in het lichaam dan is dat oncomfortabel. Lichaamsgerichte traumatherapie geeft daar gepaste aandacht aan.
Dit jaar, 2024, studeer ik na 3 jaar af van de verdiepende opleiding Lichaamsgerichte Traumatherapie bij het Aumm Instituut in Groningen. Het is een verdieping en verrijking op het werk dat ik al doe met de PRT en het Innerlijk Kind werk. Mijn ervaring is dat ook cliënten waarbij je niet echt kunt spreken van trauma toch gebaat kunnen zijn bij de methodiek die hoort bij lichaamsgerichte traumatherapie.
Overlevingsmechanisme
Technisch gesproken is er bij trauma een overlevingsmechanisme continue geactiveerd. Je komt nauwelijks tot rust. Het gevoel van dreiging is heel echt en gaat niet zomaar weg. Al zien we dat er geen werkelijk gevaar aanwezig is of dat het bewijs ervan uit blijft. Je brein geeft het signaal af dat je beschermd moet worden en er is weinig nodig om in een staat van paraatheid te komen. De alerte reactie van het lichaam gebeurt automatisch om de oude pijn niet te hoeven voelen.
We kunnen het lichaam een nieuwe positieve ervaring geven met behulp van specifieke oefeningen met lichaam en geest. Om het patroon van activatie te doorbreken. Een ervaring van veiligheid, stabiliteit en ontspanning. Het verschil van toen en de realiteit van nu.
De overkoepelende vraag is ‘Hoe kom ik weer in verbinding met mezelf?’
Kenmerken die kunnen wijzen op trauma
Algemeen
- Gevoel van afgescheidenheid. Van jezelf of van anderen
- Een verleden met misbruik, geweld, verwaarlozing.
- Slapeloosheid, nachtmerries
- Gepest zijn
- Jezelf isoleren. Je wereld wordt kleiner, je vrijheid is ingeperkt
- Onvermogen om voedende contacten aan te gaan
- Ongelukken, ziekenhuisopnames en behandelingen
Lichaam
- Spanning/spierspanning
- Overmatig schrikken, zweten, hartkloppingen. Overspoeld door emoties
- Geen gevoel, het komt niet binnen
- Chronisch gevoel van onveiligheid
- Stress en hoofdpijn
- Prikkelgevoeligheid. Gevoelig voor harde geluiden, felle verlichting of voor drukte
Geest
- Verwarring, onverschilligheid
- Angst en paniekaanvallen
- Altijd alert zijn, aan staan. Overmatig waakzaam
- Ontkenning of bagatelliseren van het trauma
- Of juist een fixatie op het trauma, de zuigkracht van trauma
- Stemmingswisselingen
- Concentratieproblemen
Lichaam
Je kunt iets voor jezelf doen, je kunt iets leren. Je krijgt inzicht in jezelf, je leert jezelf dragen, de kracht hebben om aanwezig te blijven. Het is interessant. En het lichaam helpt je hierbij. Het is altijd bezig met heling, met beter worden, op zoek naar de nieuwe balans. Het lichaam weet heel goed wat het nodig heeft om te helen. En jij kunt het vertrouwen leren hebben en om dat proces toe te laten.
Er is een overeenkomst tussen hoe we ons in het lichaam voelen en hoe we het leven ervaren.
Wond
Letterlijk betekent trauma een psychische wond, van binnen. Een wond die pijn doet als hij aangeraakt wordt. Aangeraakt door een trigger van buiten. Ken je het dat je plotseling boos wordt, schaamte voelt of angstig wordt? Een ander als een dreiging ervaart? De emotie wordt meester van je en de lading is groot.
De bril van Trauma
Dader – slachtoffer energie, het wordt je weer aangedaan, althans zo ervaar je het. De oude pijn wordt voelbaar en de ander heeft het gedaan. Met de bril van trauma op herhaalt deze werkelijkheid zich. In deze vicieuze cirkel zit het venijn. Jouw reactie zorgt nu niet meer voor bescherming maar voor afzondering of verharding. Dit staat openheid en heling in de weg. De wond maakt het te pijnlijk om in verbinding te zijn, terwijl verbinding juist nodig is voor heling. Het goede nieuws is dat je deze bril ook kunt afdoen.
- Hierdoor wordt de omgang met emoties toegankelijker
- De gevoeligheid voor stress voel je eerder aan
- Doordat je jezelf beter gaat voelen komen relaties ook dichterbij
- Er komt meer verbinding met je onderbuikgevoel
- Heb je soms de gewoonte om onnodig grote risico’s te nemen of heb je ongezonde gewoonten? Dan krijg je meer keuzemogelijkheden om dit anders te doen.
- Je interacties, je reacties, je gevoel voor empathie en compassie, je vermogen tot regulatie zal meer afgestemd zijn. Allereerst op jezelf.
- En hopelijk zal de werkelijkheid iets vriendelijker en liefdevoller voor je worden.
Zoekt je een therapeut die lichaamsgericht is en psychotherapie geeft in Groningen. Vanuit heel Noord Nederland ontvang ik mensen voor lichaamsgerichte psychotherapie, bijvoorbeeld uit Assen, Haren, Winsum, Veendam, Drachten en Zwolle. Psychotherapie voor meer energie, vrijheid, meer voelen, een veilig gevoel, inzicht in jezelf en jezelf zijn. Aanrader bij stress, lichamelijke pijnen en blokkades, angst, burn-out, innerlijk kind, nieuwe stappen maken en als je zoekende bent naar je identiteit.