Mannenwerk

 

Veel zonen, nu volwassen, hebben het welkom geheten worden bij oudere mannen gemist. De mannencultuur van samen komen, samen jagen, ervaringen en verhalen delen, zonder de vrouwen bestaat niet meer zo wijdverbreid als vroeger. En dat is een groot gemis. Oude rituelen, bij het vuur, leren van je vader en de mannen van je tribe. Het doorgegeven krijgen van wijsheid, vaardigheden, je familie geschiedenis. Het leren dat je bij een grotere groep hoort, van mannen die elkaar steunen. Ontspannen bij elkaar zijn. Hier ontwikkel je je authentieke kracht.

‘Waar er iets afwezig is, ontstaat een leegte en die leegte vult zich met spoken’

Veel zonen, nu volwassen, hebben een moeder gehad waarin ze het conflict hebben gekend van behoefte aan vrijheid en ruimte en de behoefte van nabijheid en verbinding. Herken je deze dynamiek met je moeder dan heeft het je waarschijnlijk verwijderd van jezelf. Verwijdert van eigenwijs je weg gaan tot het kunnen ontvangen van liefde van je dierbaren. Als man sta voor een tweeledige uitdaging, je vrijheid terug pakken, van het kleine kind naar de grote volwassen man gaan die je nu bent. En je hart te openen om gevoelens en emoties binnen te laten komen, te voelen. Ben je daar, dan zul je je liefde in de wereld gaan zetten. Dit geeft je toegang tot je authentieke zachtheid.

‘No more mister nice guy’

In mannenwerk zoeken de mannen elkaar op om in het veld van mannen-energie te zijn. Geen oordeel, vertrouwelijk, samen verhalen uitwisselen, herkenning en begrip. Elkaar steunen en bekrachtigen. Vriendschappen ontstaan, een gevoel van broederschap. Je gaat aarden in je man-zijn. 

Elke jonge jongen heeft een vader nodig. Als je vader er niet voor je was, als hij jou niet gezien heeft voor wie je bent, ben je in zekere zin afgewezen in je behoefte aan mannen-energie en mannen-liefde. De kans is groot dat je je vader bent gaan verwijten en hem samen met zijn man-zijn bent gaan afwijzen. Het is dan juist belangrijk om samen te komen met andere mannen en te zien en beleven dat mannen er voor elkaar zijn en liefdevol kunnen steunen.

En alsnog in je man-zijn staan.

Elke jonge jongen heeft een afgestemde moeder nodig. Niet te dichtbij en niet te afstandelijk. Was dit niet zo, dan zul je je moeder steeds weer tegenkomen in de relaties die je aangaat met andere vrouwen, je huidige en toekomstige partners. Eigenschappen als pleasen, geen gezonde grenzen kennen, jezelf weggeven, geen energie kunnen vasthouden. Een prooi zijn voor afwijzing of juist je hart gesloten houden in het geval dat wel de goeie vrouw zich aandient.

En terug volledig in je eigen relatie gaan staan.

Mannenwerk is wellicht iets voor jou als je het volgende herkent.

  • Als je het spannend vind om alleen met mannen te zijn.
  • Je vooral met vrouwen goed gaat en mannen zelden opzoekt voor een persoonlijk of kwetsbaar gesprek.
  • Andere mannen vind je moeilijk te vertrouwen.
  • Als je intimiteit, je problemen, je gevoeligheid alleen met je vriendin deelt.
  • Als je liefde vooral associeert met vrouwen en de steun van mannen niet kent.
  • Als je veel boze gevoelens naar je vader hebt. Je hebt hem gemist en/of gemist wat hij je niet gegeven heeft om stevig in het leven te staan.

‘Mannen helen bij de mannen en vrouwen helen bij de vrouwen’

Je hebt een volwassen man nodig, aanwezig in lijf en geest, om de jongen te verwelkomen in de wereld van de man.

Zoekt je een therapeut die lichaamsgericht is en psychotherapie geeft in Groningen. Vanuit heel Noord Nederland ontvang ik mensen voor lichaamsgerichte psychotherapie, bijvoorbeeld uit Assen, Haren, Winsum, Veendam, Drachten en Zwolle. Psychotherapie voor meer energie, vrijheid, meer voelen, een veilig gevoel, inzicht in jezelf en jezelf zijn. Aanrader bij stress, lichamelijke pijnen en blokkades, angst, burn-out, innerlijk kind, nieuwe stappen maken en als je zoekende bent naar je identiteit.