Primal Rebirth Therapy wordt gebruikt als hulp bij:

 

In relatie zijn

De kunst van het samen zijn en in verbinding. Een relatie hebben kan bij tijd en wijle een behoorlijke uitdaging zijn. Laat het een levenspartner, ouder, kind, broer, zus, vriend, vijand, buur of een collega zijn, elke relatie maakt wat in je los.
Eén van de uitgangspunten van de therapie is dat je een ander niet kan veranderen. Dat kan diegene alleen zelf doen.
Relaties zijn spiegels. Ze geven feilloos weer waar we van binnen geraakt worden. Dat wat een relatie in jou losmaakt, is van grote invloed op hoe je je voelt en gedraagt. Denk aan irritaties, neiging om weg te lopen, afkeuren of oordelend zijn, onaardig doen, verliefd worden, een zwak voor hebben, je minder en onzeker voelen, aangetrokken voelen, onverschillig zijn, zorgen maken, je uiterste best doen en dominant zijn. Om wat voorbeelden te noemen.

 

Onzekerheid en een negatief zelfbeeld

Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan voor een ander. Bijvoorbeeld als het gaat om je uiterlijk, een fout maken en alsmaar je best doen. Op zoek naar een goedkeurende glimlach van een ander. Een ander laten beslissen en zelf op de achtergrond blijven is wel veilig, maar waar ben je zelf dan?
In de therapie ga je stukje bij beetje ontdekken wie je werkelijk bent, welke oordelen je hebt over jezelf en wat dat met je doet. Je gaat opnieuw bepalen en voelen of dat negatieve zelfbeeld ook echt bij je past… of misschien ook niet…
Tijdens de inauguratie tot het presidentschap van Zuid-Afrika gaf Nelson Mandela een speech. Het was een citaat van Marianne Williamson. Hier kun je dat citaat lezen: citaat.

 

Jezelf durven zijn

Vaak is het makkelijker om jezelf te verstoppen, dan om in het middelpunt van de aandacht te staan. Gelukkig hoeven we ons niet direct op een podium te zetten om toch stapjes te kunnen zetten op de vragen ‘Wie ben ik en wat wil ik?’. Laat het een onderzoek zijn, een ontdekkingsreis waarbij je vooraf nog van niets weet en alles nog mogelijk is.
Wat als? En hoe ziet dat eruit?
Het is niet alléén de vrijheid, maar ook om ontspanning te voelen in het bijzijn van anderen.
Toen Charlie Chaplin 70 jaar werd schreef hij het volgende gedicht over jezelf zijn. Hier kun je dat gedicht lezen: gedicht.

 

In je lijf en uit je hoofd

Eén van de speerpunten van lichaamsgerichte psychotherapie is je weer bewust worden van wat er zich allemaal afspeelt in het gebied onder het hoofd. Veel van ons hebben van huis uit en op school meegekregen dat vooral intelligentie en slim zijn belangrijk is in het leven. Door zoveel aandacht en waarde te hechten aan het brein zijn we vergeten dat het lichaam ook een intelligentie bevat. Een intelligentie die anders werkt dan het brein en ons kan helpen op ons pad.
Tijdens de therapie maken we gebruik van verschillende vormen van meditatie om de bewustwording van het lichaam te vergroten. Het kan helpen bij verslavingen, piekeren en het voelen van emoties.
Leer vertrouwen op de signalen van je lijf.

 

Verslavingen

Elke verslaving heeft onvrijheid in zich, een behoefte waar zoveel kracht, aandacht en energie naar uitgaat dat je kunt spreken van dwang. Als de keuze altijd ‘ja, ik neem het’ of ‘ja, ik doe het’ is, kun je niet echt meer van een keuze spreken. Vaak is het al gebeurd voordat je er erg in hebt.
De therapie gaat in eerste instantie over eerlijk zijn naar jezelf en gezondere alternatieven. Het ermee stoppen is vaak meer ‘een neveneffect’ van het therapeutische proces, dan de focus van de therapie.

 

Vermoeidheid

Er zijn vele natuurlijke manieren van moe worden en herstellen zodat je er weer tegenaan kan. Maar wanneer vermoeidheid een klacht wordt is het vaak dat ons systeem van inspannen en herstellen niet goed meer in balans is. Het wordt allemaal teveel. Evengoed kan het zijn dat er te weinig activiteit is wat de vermoeidheid vergroot.
Wat de oorzaken ook mogen zijn, de grote vraag is wat je eraan kunt doen?
In de therapie werken we met de ‘moetens’, angsten voor de consequenties van ‘niks doen’ en de overtuigingen van wat we allemaal moeten kunnen. En het zal gaan over bewustwording van je eigen lichamelijke en geestelijke behoeftes.

 

Vrijen en seks

Het wonder van de liefde. Schoonheid, mysterieus, intens contact en bevrijdend, de liefde in de praktijk. Maar ook frustratie, dwang, ongewenst en je eigen en andermans grenzen niet kennen en bewust of onbewust overschrijden.
Het onderwerp roept tal van vragen op. Vaak omdat seksualiteit heel wat ‘aanraakt’. Pijn, angst en onzekerheid bestaat naast nieuwsgierigheid en plezier.
De therapie gaat over bewustwording van je lichaam, kwetsbaar kunnen zijn, aanwezig zijn in lichaam en geest en je werkelijke behoeftes leren kennen.